Over acne wordt een hoop gezegd en geschreven. Helaas is niet alles daarvan ook waar. Daarom vertel ik je in deze blog wat acne precies is en welke mythes er zijn over acne. 

Wat is acne?

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar bijna iedereen wel mee te maken krijgt. Ook als je ouder bent komt acne nog voor. Je ziet het meestal in het gezicht, op de borst en de rug. Acne ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. De één heeft puistjes, de andere meer last van ontstekingen. Acne is niet alleen fysiek vervelend, het kan je ook onzeker maken. Er zijn goede manieren om acne aan te pakken, al heb je daar wel geduld voor nodig.

Mythes over acne

Er doen veel verhalen de ronde over acne en daarom vind ik het belangrijk om het verschil tussen feiten en fabels duidelijk te maken. vandaar dat ik het belangrijk vind om, een aantal acne feiten voor je uit te lichten.

Mythe 1: Als je acne hebt moet je je huid uitdrogen

Als je de verkeerde producten gebruikt, die je huid uitdrogen, wordt je acne alleen maar erger. Je huid denkt namelijk dat ze meer talg moet produceren om je huid soepel te houden. En te veel talg kan juist weer meer ontstekingen en puistjes veroorzaken.

Advies: Gebruik bij acne juist altijd een hydraterend serum, bijvoorbeeld Medik8 Hydr8 B5 of een ceramide moisturizer zoals Medik8 Advanced Night Restore.

Mythe 2: Van chocolade krijg je acne

Eerlijk is eerlijk: hierover zijn de meningen verdeeld. Wat zou het handig zijn als je met een bepaald dieet zo van je acne afkomt. Helaas gaat dat niet zo makkelijk. Over acne en voeding schrijft de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie het volgende:

“Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met acne.”

Het is mogelijk dat zuivel een trigger is voor acne en het zit in de meeste chocolade. Dus als je gevoelig bent voor zuivel en daarop reageert met acne, dan is de kans groot dat je het ook krijgt van chocolade. Hetzelfde geldt voor yoghurt, kaas en melk.

Suiker en acne zijn waarschijnlijk ook met elkaar verbonden. Suiker kan je insulinegehalte verstoren, waardoor je te maken krijgt met hormoon gerelateerde ontstekingen en puistjes.

Stoppen met suiker en zuivel zal je huid zeker goed doen, maar het is geen garantie dat je acne verdwijnt. Daar zijn vaak de juiste producten en goede behandelingen in de kliniek voor nodig. Bovendien hebben de meeste mensen geen puistjes, terwijl ze wel suiker en zuivel eten.

Advies: Eet en drink met mate en gevarieerd. En als je dan chocola eet: geniet er lekker van!

Mythe 3: Alleen tieners krijgen acne

Nee, dat is niet waar. Ook volwassenen krijgen acne. Ik behandel bij The Peeling Clinic regelmatig volwassen vrouwen met acne. sterker nog, 55% van de volwassenen tussen de 20 en 40 jaar hebben last van acne.

Acne heeft veel verschillende oorzaken. Zo hebben stress, medicijnen, voeding, hormonen en onderliggende aandoeningen invloed op je huidconditie en kunnen acne veroorzaken.

Advies:  Zorg voor een goede basis in je huidroutine en reinig je huid 2 keer per dag. Laat je huid daarnaast regelmatig behandelen door een huidspecialist.

Mythe 4: Met tandpasta krijg je puistjes weg

Hier kan ik kort over zijn: tandpasta is voor op je tanden en niet voor op een puistje. Regelmatig krijg ik klanten op intake die vertellen dat ze tandpasta op een puistje smeren om het weg te krijgen. Tandpasta bevat fluoride, wat vrij agressief is. Dit kan voor irritatie en beschadiging van je huid zorgen. Zo maak je het bacteriën makkelijk om ontstekingen te veroorzaken.

Advies: Gebruik ingrediënten die wel goed zijn om puistjes aan te pakken. Denk aan salicylzuur en niacinamide (vitamine B3)Bekijk hier de producten die helpen bij een vette huid. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Dit helpt wél tegen acne

Bij The Peeling Clinic krijg ik acne goed onder controle met peelings en de thuisproducten van Medik8 en Mesoestetic. Deze merken hebben allebei een speciale acnelijn ontwikkeld. Deze producten zijn erop gericht om de oorzaak van huidproblemen aan te pakken en de huid weer gezond te maken. De combinatie van de peelings in de kliniek met de producten voor thuis geeft echt de mooiste resultaten. We gaan samen aan de slag om jouw huid weer gezond te maken. Meer weten? Lees hier welke producten helpen tegen acne of ontstekingen.