Wist je dat er vaak een verband is tussen je huidconditie en de gezondheid van je darmen? Als je darmen niet helemaal lekker werken zie je dat aan je huid. Ik geef je graag een aantal praktische tips om je darmen en je huidconditie in topvorm te houden.

Het verband tussen je darmen en je huidconditie

In je darmen gebeurt veel en daarin spelen bacteriën een grote rol. Je kunt deze bacteriën, die samen je darmflora of microbioom vormen, een handje helpen door goed op je voeding te letten.

Een verstoord darmflora kan vervelende effecten hebben op je huid, zoals:

  • Acne
  • Doffe huid
  • Vochttekort in je huid
  • Onrustige huid

Hoe houd je je darmflora gezond?

Gelukkig kun jij zelf veel invloed uitoefenen op een gezonde darmflora. Je zult al gauw zien dat je huid opknapt en je er beter uit gaat zien. Ik geef je graag een paar tips waarmee je jouw darmflora gezond houdt.

Kies voor voeding met een lage glycemische index

Hiermee bedoel ik voeding die weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Vervang wit brood, witte rijst en pasta door volkoren varianten en eet meer peulvruchten, bonen en linzen. Voedsel met veel vezels zorgt voor een betere insulineregulering in je lichaam. Te veel insuline stimuleert de mannelijke hormonen die acne kunnen verergeren.

Drink iedere dag minimaal 1,5 liter water

Als je voldoende water drinkt, help je je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Darmen hebben water nodig om hun werk te doen. Als je niet voldoende water drinkt moeten je darmen het vocht ergens anders vandaan halen, wat je dan bijvoorbeeld terugziet in een vochttekort in de huid op je gezicht.

Vermijd stress

De darmen geven continu signalen aan de hersenen en de hersenen aan de darmen. Daarom kun je het aan je darmen merken als je gestrest bent, dit heeft een negatief effect op je darmflora, waardoor voedingstoffen niet goed verwerkt worden. Dit zorgt ervoor dat er veel minder voeding goed opgenomen wordt, waardoor er een tekort ontstaat aan essentiële stoffen als vitamines en mineralen.

Eet genoeg antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaa tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je vindt antioxidanten in noten, olijfolie, gedroogde pruimen, granaatappel, bosbessen, aardbeien, frambozen, boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, rode paprika en niet te vergeten pure chocolade!

Hopelijk ben je geïnspireerd om je huid een handje te helpen! Heb je nog vragen? Stuur me een berichtje, ik help je graag!