Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op je huid. vaak worden ze veroorzaakt door de zon, maar ook hormonen hebben invloed. Er zijn verschillende soorten, in deze blog vertel ik over de 3 meest voorkomende pigmentvlekken. 

De 3 meest voorkomende pigmentvlekken

Pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd. Ze ontstaan wanneer interne of externe factoren de melanineproductie verhogen. Dit leidt tot bruine verkleuring van de huid, meestal op gebieden die aan de zon worden blootgesteld. Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie, ik zet de 3 meest voorkomende pigmentvlekken voor je op een rijtje.

  • Melasma
  • Ouderdomsvlekken
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

Melasma

Melasma, beter bekend als ‘zwangerschapsmasker’, is een pigmentaandoening waarbij je bruine vlekken krijgt in het gezicht. De pigmentvlekken zijn licht en donker en ook vaak symmetrisch. De pigmentvlekken zitten voornamelijk op het voorhoofd, de wangen, slapen, rond de ogen of op de bovenlip. Melasma komt vrijwel altijd voor bij vrouwen en ontstaat door hormonale schommelingen (zwangerschap en anticonceptie) of bepaalde medicatie, vaak in combinatie met blootstelling aan de zon.

In enkele gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker vanzelf, maar meestal zijn de pigmentvlekken blijvend of komen ze bij een tweede zwangerschap terug.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is algemeen bekend als hyperpigmentatie. Dit ontstaat meestal als reactie op een ontsteking (zoals acne, atopische dermatitis of psoriasis)
Als de huid door acne of een wondje ontstoken raakt, stimuleert deze ontsteking de melanine producerende cellen, om overtollige pigmentkorrels vrij te maken. De overtollige pigmentkorrels worden donker, verkleuren het eerder verwonde gebied en blijven lang nadat de oorspronkelijke wond is genezen zichtbaar. Als je een puistje uitdrukt of eraan peutert, verhoog je de kans op verhoogt dit de kans op donkere vlekken op de huid door puistjes.

Ouderdomsvlekken (Lentigo Solaris)

Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken genoemd. Het woord zegt het al: deze pigmentaandoening ontstaat door vroeger langdurige en veelvuldige blootstelling aan uv-stralen (zon en zonnebank). Ouderdomsvlekken zijn ophopingen van pigment die ontstaan doordat de pigmentcellen op bepaalde plekken in de huid meer pigment aanmaken dan op andere plekken.

Kunnen pigmentvlekken vanzelf verdwijnen?

Pigmentvlekken gaan bijna nooit vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de Cosmelan behandeling kunnen we pigment goed behandelen. hierdoor zal 0ngeveer 80 – 85% van het aanwezige pigment verdwijnen. Naast de Cosmelan behandeling kan ook een chemische peeling of lasertherapie een oplossing zijn.

Kan een behandelde pigmentvlek terugkomen?

Ja! Een pigmentprobleem is een lastig te behandelen huidaandoening. Door het kleinste beetje zon komen de pigmentvlekken weer terug. Het is dus heel belangrijk om je huid consequent in te smeren met minimaal SPF 50.

Heb je vragen over pigmentvlekken? Stuur me een berichtje, ik adviseer je graag!