Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam en daarnaast heeft een  zwangerschap ook invloed op je huid. Je krijgt bijvoorbeeld last van een onzuivere huid of pigmentvlekken, ook wel bekend als zwangerschapsmasker. Daarom is het belangrijk om je producten aan te passen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Ook zijn er producten die je niet meer mag gebruiken. Ik vertel je graag meer over huidverzorging tijdens je zwangerschap.

Huidverzorging tijdens je zwangerschap

Omdat je huid tijdens je zwangerschap andere behoeften heeft, is het belangrijk om je huidverzorging tijdens je zwangerschap aan te passen. De een merkt er meer van dan de ander. Zo kan je juist een gezonde glow krijgen of door de hormonen te maken krijgen met puistjes en onzuiverheden. Als je weet wat jouw huid nodig heeft tijdens je zwangerschap, kan je haar zo gezond mogelijk houden. Ik vertel je eerst meer over het zwangerschapsmasker en geef daarna tips voor producten en ingrediënten die je veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Onder invloed van hormonen maken je pigmentcellen tijdens je zwangerschap meer pigment aan. Hierdoor ontstaat bij 70% van de vrouwen die zwanger zijn een zwangerschapsmasker of melasma. Melasma komt meestal voor in het gezicht en ziet er vaak uit als symetrische, grillige bruine vlekken. Wat kun je hier tegen doen? Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus een goede zonbescherming (SPF) is belangrijk tijdens je zwangerschap. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk de zon te vermijden, draag een hoed of pet en ga niet uitgebreid bakken in de zon. Daarnaast kun je producten inzetten die de pigmentcellen verhelderen, dit is bijvoorbeeld een vitamine C serum of een product waar niacinamide inzit.

Is een zwangerschapsmasker blijvend?

In de meeste gevallen verdwijnen de vlekken na de bevalling weer, maar soms zijn de vlekken ook blijvend. Het kan namelijk wel een half jaar tot soms zelfs een jaar duren duren de vlekken zijn weggetrokken. Gelukkig hoef je niet met een zwangerschapsmasker rond te blijven lopen. Een effectieve behandeling is het Cosmelan traject van Mesoestetic, waarmee we mooie resultaten behalen.

Voorbeeld huidverzorgingsroutine tijdens je zwangerschap

Om je een idee te geven van wat mogelijk is tijdens je zwangerschap, heb ik een voorbeeld huidverzorgingsroutine gemaakt:

Ochtend: reiniging met Micellar Mousse, daarna C-Tetra luxe – afsluiten met Physical Sunscreen of Advanced Day Total Protect.

Avond: 1e reiniging met Lipid Balance Cleansing Oil, 2e reiniging met Micellar Mousse – Daarna Clarity Peptides & Bakuchiol Peptides en afsluiten met Advanced Night Restore.

Veilige huidverzorging tijdens je zwangerschap

In de voorbeeld huidverzorgingsroutine heb ik verschillende producten opgenomen die veilig zijn tijdens je zwangerschap. Welke ingrediënten mag je nog meer veilig gebruiken als je zwanger bent?

Welke huidproducten mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap?

Niet alle huidverzorging is geschikt als je zwanger bent. Producten met vitamine A, denk hierbij aan retinol of retinal, zijn niet geschikt tijdens je zwangerschap, net als een chemische peeling. Deze kunnen de huid gevoeliger maken voor uv-licht en vervolgens pigmentvlekken veroorzaken. Het beste is om alle producten waar vitamine A en zuren in zitten te vermijden tijdens zwangerschap , maar ook tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.

Vitamine A en zwangerschap

Wil je toch actief aan de slag met huidverbetering, ook tijdens je zwangerschap? Dan is er een goede vervanger van vitamine A: Bakuchiol Peptides. 
Dit serum is een alternatief voor retinol. Het werkt rustgevend en verzachtend voor je huid. Je huidbarrière herstelt na verloop van tijd, zodat je huid beschermd en soepel blijft. Ontstekingen en roodheid worden zichtbaar minder. De perfecte oplossing om op een veilige manier je huid te blijven verbeteren als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Huidverzorging tijdens je zwangerschap

Ben je benieuwd welke huidverzorging tijdens je zwangerschap het beste bij je past? Stuur me dan gerust een berichtje, ik denk graag met je mee!