Tijdens intakes krijg ik regelmatig de vraag of ik grove of grote poriën kan verkleinen. Voor ik die vraag beantwoord, leg ik je eerst uit wat poriën zijn, welke functie ze hebben en wat je kan doen aan als je zichtbare poriën hebt. 

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine kanaaltjes in je huid. Van binnenuit wordt huidvet, ook wel talg genoemd, verspreid over de huid. Dit vormt vervolgens een beschermlaagje. Vanuit de talgklier of zweetklier kan overtollig talg of zweet je huid verlaten.

Te veel of te weinig talgproductie in je huid

Als de talgproductie in je huid precies goed is, voelt je huid soepel en gezond aan. Er zijn situaties waarin je huid te veel of te weinig talg produceert, waardoor je klachten kan krijgen.

Te weinig talgproductie zorgt voor een droge huid die gevoelig is voor infecties en huidproblemen. Maakt je huid te veel aan, dan kunnen je poriën verstopt raken, dit gebeurt vaak ook in combinatie met veel dode huidcellen. Als deze verstopping langdurig aanwezig blijft dan gaat de poriewand oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, en in de meeste gevallen een opgerekte porie. Poriën hebben geen spieren en kunnen dus nooit groter of kleiner worden. Door het natuurlijke huidverouderingsproces wordt je huid ook slapper en poriën beter zichtbaar.

Wat kan je doen tegen grote of zichtbare poriën?

Er is helaas geen wondermiddel dat je poriën kleiner maakt. Ik zie vaak reclame voor crèmes die dat wel beloven. Ook zijn er tonics op de markt, die kleinere poriën beloven. Wat ze in werkelijkheid doen is je huid irriteren en uitdrogen. Je huid zwelt vervolgens op, waardoor de poriën minder zichtbaar lijken.

Mijn tips voor de aanpak van grote of zichtbare poriën

Er is dus geen tovermiddel waarmee je je poriën verkleint. Maar er zijn wel behandelingen en producten die helpen om je huid gezond en in goede conditie te houden. Hiermee verklein je de kans op grote of zichtbare poriën.

  • Gebruik een exfoliant met salicylzuur en/of glycolzuur. Salicylzuur lost het talg in de porie op, in tegenstelling tot glycolzuur. Daarmee verwijder je alleen overtollige dode huidcellen van het huidoppervlak en in de porie. Omdat er geen verstopping meer is, neemt de porie zijn oorspronkelijke vorm weer aan.
  • Stimuleer de celvernieuwing, producten met vitamine A werken goed. Deze zijn er voor alle huidtypen en in verschillende sterktes. Een gouden duo in combinatie met BHA-exfoliant Press & Glow
  • Kies voor producten die rijk zijn aan antioxidanten, bijvoorbeeld één van onze serums, om zo je huid te helpen bij de bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kies bij een vettere huid een product op water basis zoals Medik8 Pure C15 serum
  • Producten die niacinamide bevatten , zijn ook échte miracle workers. Niacinamide (ook bekend als vitamine B3) is zo veelzijdig dat het bij bijna alle huidproblemen wel iets kan betekenen, denk aan ongelijkmatige huidteint, rimpels en ook een doffe, vale huid.
  • En natuurlijk kan een goede zonbescherming niet missen 365 dagen per jaar. Uv-straling veroorzaakt schade aan je huidcellen waardoor deze slechter gaan functioneren, hierdoor wordt je huid dikker en vervormen poriën, kan talg moeilijker naar buiten en worden poriën dus groter.
  • Denk ook eens aan een professionele peeling, dit kan bij alle huidtypes voor een zichtbare verbetering bij verstopte poriën zorgen.
  • Kies voor kwalitatief goede make-up zoals Bellapierre  en reinig je gezicht altijd voordat je gaat slapen. Dikke, zware make-up zorgt juist voor verstopte poriën.

 

Hopelijk helpen deze tips je en weet je wat je kan doen om verstopte poriën te voorkomen, zodat ze niet groot of zichtbaar worden. Heb je nog vragen? Stuur me dan een berichtje, ik help je graag!