De tijd van urenlang bakken op het strand en een diepbruine kleur lijkt al jaren achter ons te liggen. De zonkracht is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat met huidkanker te maken heeft gekregen. Vandaag vertel ik je hoe je jouw huid echt goed kunt beschermen tegen de zon.

Je huid beschermen tegen de zon

Misschien denk je nu: jaahaaa, insmeren, ik weet het wel! Snap ik, maar er is meer om rekening mee te houden als je in de zon wilt gaan. Je wilt je huid graag gezond houden en op een mooie manier ouder worden, nietwaar? Met deze tips help je je huid in ieder geval een handje!

Tip 1: laat je huid rustig wennen aan de zon

Zodra de eerste zonnestralen verschijnen in de lente wil je het liefst meteen all-in gaan. Dat snap ik, want de zon is zo lekker warm na een koude periode. Pas wel op, je huid is namelijk niet meer gewend aan de zon. Bouw rustig op en laat je huid wennen aan de zon.

Tip 2: Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Niet zo gek dat ze in zuidelijke landen rond die tijd een siësta houden en uit de zon gaan. Gun je huid rust in deze tijd en trek je terug op een schaduwrijke plek.

Tip 3: Blijf de hele dag door smeren

Met 1 keer insmeren na het douchen bescherm je je huid niet voldoende. Het beste is om je voor de eerste keer in te smeren een halfuurtje voor je de zon in gaat. Daarna haal je de smeerbeurt elke 2 uur en na het zwemmen of douchen. Smeer ook als je in de schaduw ligt, de uv-stralen bereiken je huid ook door een parasol of door een raam.

Tip 4: Gebruik een zonnebrandproduct met minimaal SPF 30

Dat smeren uit tip 3 doe je met een zonbeschermingsproduct van minimaal SPF 30, liever nog 50. Vroeger waren dit sunblocks die een witte waas achterlieten, inmiddels zijn er volop fijne producten verkrijgbaar die fijn aanvoelen op je huid en je goed beschermen tegen de zon. Mijn favorieten zijn de zonnebrandcrèmes van mesoprotech,  die optimaal beschermen tegen zichtbare en onzichtbare stralingen die de huid bereiken: uvb, uva, zichtbaar licht en infraroodstraling.
Welke voordelen bieden de zonneproducten van Mesoprotech?

  • Het herstelt en neutraliseert schade veroorzaakt door zonnestraling.
  • Het heeft een anti-aging werking waardoor de elasticiteit en stevigheid van de huid verbeteren.
  • Continue en langdurige werking die uren aanhoudt na blootstelling aan de zon.

Tip 5: Houd je huid goed in de gaten

Merk je dat je huid na een halfuurtje al gevoelig wordt? Ga dan uit de zon en smeer jezelf nog eens in. Ga niet standaard van de eerdergenoemde 2 uur uit, zeker niet als je een lichte huid hebt. Liever op tijd uit de zon dan vervelend verbranden en je huid blootstellen aan schadelijke uv-stralen. Zon verstandig en kijk wat jouw huid nodig heeft!

Extra tip: gebruik de zon niet als behandeling van een huidaandoening

Heb je last van acne? Gebruik de zon dan niet als behandeling van die huidaandoening. Door de zon droogt je huid uit, waardoor de talgklieren in actie komen. Ze krijgen dan het signaal dat de huid talg nodig heeft om soepel te blijven, waardoor er een overschot ontstaat. Dit is een belangrijke oorzaak van onzuiverheden. Ook kan je huid keritaniseren. Dat betekent dat het natuurlijke proces van de afvoer van dode huidcellen verstoort raakt, wat mee-eters tot gevolg heeft. Als het warm is zweet je meer, waardoor de P.acnes bacterie, veroorzaker van acne, zich makkelijk verspreidt. Tot slot kan door de combinatie van huidverzorging en zonbeschermingsproducten ook een andere vorm van acne ontstaan: Acne Aestivalis (of: Mallorca acne). Dit is een allergische reactie.

Je huid beschermen tegen de zon doe je zo!

Kortom: bescherm je huid goed en reinig haar 2 keer per dag grondig. Overleg altijd met je huidspecialist voor de beste manier om jouw huid te beschermen tegen de zon. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Stuur me gerust een berichtje voor een persoonlijk advies!