Wist je dat je darmen veel invloed hebben op je huidconditie? Dat zou je op het eerste oog misschien niet zeggen, maar het verband is duidelijk. Ik schreef er al eerder deze blog over. Voeding en je huid zijn ook nauw verbonden met elkaar. Ik wil het in deze blog hebben over de lekkende dram, die vaak een grote invloed heeft op je huid en de oorzaak kan zijn van huidproblemen.

De reis die je voedingsstoffen maken

Je darmen spelen een grote rol in je spijsvertering. In je dunne darm worden de belangrijke voedingsstoffen opgenomen in je bloed. Dit gaat via de darmwand, die aan de binnenkant een laag darmslijmvlies heeft. Dit slijmvlies sluist de voedingsstoffen met behulp van enzymen door naar je bloed. Vanuit daar gaan ze naar je lever om eventueel te ontgiften en daarna gaan ze verder door je lichaam om het te voorzien van vitamines en mineralen.

Wat is een lekkende darm?

Stel nu dat het damslijmvlies niet intact is. Het is dan bijvoorbeeld ontstoken of beschadigd. Zie het als zo’n plastic kinderzwembadje. Als er een gaatje in zit begint het water te lekken. Dat gebeurt ook als er een lek in je darm zit. Waar normaal alleen voedingsstoffen door de darmwand komen, krijgen bij een lekkage ook schadelijke stoffen als bacteriën en gifstoffen de kans om uit je darm te ontsnappen. En dat is niet goed!

Je lichaam reageert direct en je immuunsysteem gaat aan de slag om de schadelijke stoffen uit je bloed te verwijderen. Je merkt dat je lichaam ontregelt raakt, maar de symptomen zijn vaak vaag. De huisarts herkent de symptomen niet direct als lekkende darm en het is vaak niet goed zichtbaar tijdens onderzoeken.

Waaraan herken je een lekkende darm?

Een lekkende darm kan voor verschillende symptomen zorgen. Voor de totale lijst verwijs ik je graag door naar dit artikel van Marjolein Dubbers. Ik richt me hier op de symptomen die invloed hebben op je huid, ten slotte is dat mijn specialisme.

  • Eczeem
  • Netelroos
  • Psoriasis
  • Puistjes
  • Allergische reacties

Voeding is van grote invloed op je huid

Ik zei het al eerder in deze blog: voeding en je huid gaan hand in hand. Dat is ook in dit verhaal een belangrijke factor. Door bewerkte voeding, zoals producten met veel E-nummers en suikers, kan je damslijmvlies beschadigd raken. Van één koekje of één glas wijn raken je darmen nog niet van slag, maar als je structureel voeding neemt waar je darmen niet blij van worden, kun je problemen krijgen.

Wat kun je doen tegen een lekkende darm?

Gezonde voeding is een belangrijke stap in het herstellen van je darmen. Daarnaast is het handig om te weten dat je lichaam als het ouder wordt steeds langzamer herstelt en dat je darmen dus harder moeten werken om de boel goed draaiende te houden. Qua voeding adviseer ik je bijvoorbeeld om zo veel mogelijk onbewerkt te eten, te matigen met alcohol en koffie. Eet je vlees? Kies dan voor vers en biologisch vlees. Je zult merken dat je huid enorm opknapt als je de boosdoeners uit je menu schrapt. Het is soms een beetje puzzelen en uitvinden wat wel en niet werkt voor je. Ik weet zeker dat je er vanzelf achter komt wat goed werkt voor jou. Je kunt ook altijd een afspraak maken bij een orthomoleculair arts om te onderzoeken wat voor jou de beste aanpak is.

Verzorg je huid ook goed vanbuiten met een peeling

Wil je jouw huid een goede boost geven? Dan is een peelingkuur een goede aanvulling op je aangepaste voeding. Met een peeling helpen we je huid een handje om zich te vernieuwen. Werkzame stoffen dringen dieper en beter door in je huid. Dit stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, met een soepele en stevige huid als resultaat. Neem contact met me op voor een intakegesprek!