Ik heb het vaak over huidveroudering, maar welke veranderingen vinden er eigenlijk plaats in de huid als de huid veroudert? In dit blog ga ik dieper in op de oorzaken en tekenen van huidveroudering.

Wat is huidveroudering?

Schrik niet, huidveroudering begint al rond je 20e – 25e levensjaar, al wordt het pas zichtbaar vanaf 35-40 jaar. Huidveroudering wordt deels genetisch bepaald, maar 75% van het verouderen van de huid wordt veroorzaakt door je leefstijl. Denk daarbij aan factoren als huidverzorging, roken, alcohol, voeding en stress.

De hoornlaag, de bovenste laag van je opperhuid, wordt meestal dikker, terwijl de opperhuid in zijn geheel juist dunner wordt. Dit komt omdat het aantal cellagen afneemt. Het gevolg is dat de huidbarrière minder sterk wordt, met een droge en vale huid tot gevolg. De aanmaak van collageen en elastine, in de dieper gelegen lederhuid, neemt af. Dit zorgt voor een slappere huid.

Oorzaken van vroegtijdige huidveroudering

Ik vertelde dat huidveroudering grotendeels veroorzaakt wordt door je leefstijl. De manier waarop je voor je huid zorgt is van grote invloed op de manier waarop je ouder wordt. Je huid is een orgaan dat net als je andere organen genoeg aandacht en zorg nodig heeft. Laten we eens kijken naar oorzaken van vroegtijdige huidveroudering

Blootstelling aan de zon


Het is heerlijk om in de zon te zitten. De uv-stralen die ervan af komen zijn alleen wat minder fijn voor je huid. Een overmatige blootstelling aan zonlicht noemen we ook wel photo-aging. De gevolgen van zonschade zijn flink. Je kunt last krijgen van rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en in het ergste geval, huidkanker. Ook het blauwe licht dat van beeldschermen zoals je laptop, tv en smartphone komt is schadelijk voor je huid.

Roken


Roken zorgt onder meer voor een toename van vrije radicalen in de huid. Dit zijn stoffen die de cellen, waaronder ook collageen en elastine, beschadigen. Hierdoor krijg je een slappe huid en rimpels. Daarnaast worden de bloedvaten vernauwd en er ontstaat een zuurstoftekort in het bloed. Je huid wordt daardoor grijs en grauw, de zogenaamde rokershuid.

Zonnebank

Ik noemde de zon al als boosdoener voor huidveroudering. De zonnebank is net zo slecht voor je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-straling. Dit verhoogt de kans op huidkanker en de eerder genoemde tekenen van huidveroudering.

Gedehydrateerde huid

Wanneer je huid niet genoeg gehydrateerd wordt, ervaar je symptomen van een droge, schilferige, ruwe, geïrriteerde & craqueléachtige huid. Hierdoor gaat je huid er ouder uitzien dan ze eigenlijk is

Drugsgebruik

Hello 2021…Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie, je kunt hierdoor flinke acne krijgen.

Te veel exfoliëren

Bij te vaak en teveel agressief exfoliëren, krijgt de natuurlijke beschermingslaag van de huid niet te kans om te herstellen, hierdoor wordt je huid, dun, gevoelig en ontstaan er droge plekjes & rimpels. Dit laat je er ouder uitzien dan je bent.

Stress

Het is wetenschappelijk bewezen dat stress je huid sneller veroudert. Door chronische stress komen er meer vrije radicalen vrij die zorgen dat je huidcellen stoppen met zich te delen, waardoor onze huid sneller veroudert.

Tips om huidveroudering tegen te gaan

Je weet nu wat je niet moet doen, tijd om te kijken naar wat je wél kunt doen!

  • Bescherm je huid iedere dag met minimaal SPF 30. Ook als het bewolkt is, ook als je onder een parasol zit.
  • Zorg voor een huidverzorgingsroutine op maat. Laat je adviseren door een huidspecialist.
  • Drink voldoende water, zeker 2 liter per dag.
  • Leef en eet gezond.
  • Neem supplementen zoals multivitamine, vitamine C en collageen producten.
  • Laat je huid regelmatig behandelen door een huidspecialist.

Ga nu aan de slag om huidveroudering tegen te gaan

Zijn er al tekenen van huidveroudering zichtbaar en wil je er iets aan doen? Dan kun je bij The Peeling Clinic terecht voor een huidverzorgingsroutine & peelings op maat. Hiermee stimuleer je de collageenproductie en verminderen fijne lijntjes en rimpels. Ik werk met de producten van Medik8 en Mesoestetic. Zit je rimpel al stevig op zijn plek? Dan is een behandeling met botox en fillers mogelijk door Cosmetisch arts Christa Stojkovic.

Heb je vragen over huidveroudering? Stuur me gerust een berichtje!