De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw . In deze fase stopt de menstruatiecyclus. Deze periode brengt hormonale veranderingen met zich mee, waarbij de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron afneemt. Deze hormonale schommelingen brengen de nodige ongemakken met zich mee en hebben invloed op je hele lichaam. Wat is het effect van de overgang op je huid? Daarover vertel ik je graag meer.

Het effect van de overgang op je huid

Los van alle fysieke ongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten en een verandering in gewicht heeft de menopauze ook veel invloed op je huid. Iedere vrouw is anders en daarom zal ook iedere vrouw de overgang anders ervaren. Ik zet hieronder een aantal voorbeelden van het effect van de overgang op je huid op een rij.

 1. Droogheid: De afname van oestrogeen kan leiden tot een vermindering van de productie van natuurlijke oliën in de huid. Dit kan weer zorgen voor  een drogere huid die schilfering, jeuk en ongemak met zich meebrengt.
 2. Slappere huid en rimpels: Oestrogeen speelt een rol bij het behoud van collageen en elastine, eiwitten die de huid haar stevigheid en elasticiteit geven. Een afname van oestrogeen kan leiden tot verlies van deze eiwitten, wat resulteert in een minder stevige huid en de vorming van rimpels en fijne lijntjes.
 3. Dunnere huid: Tijdens de overgang kunnen de hormonale veranderingen leiden tot dunnere huid. Dit kan de huid kwetsbaarder maken voor beschadiging en sneller blauwe plekken veroorzaken.
 4. Veranderingen in pigmentatie: Sommige vrouwen ervaren veranderingen in de pigmentatie van hun huid tijdens de overgang. Dit kan resulteren in donkerdere plekken, zoals ouderdomsvlekken, die op verschillende delen van het lichaam kunnen verschijnen.
 5. Gevoeligheid en irritatie: Een drogere huid kan gevoeliger zijn voor irritatie en ontstekingen. Vrouwen kunnen merken dat hun huid anders of meer reageert op bepaalde huidverzorgingsproducten of omgevingsfactoren.
 6. Acne: Hoewel veel vrouwen denken dat acne vooral een probleem is in de tienerjaren, kan het ook tijdens de overgang de kop opsteken. Dit kan komen door schommelingen in hormonen, zoals verhoogde niveaus van het mannelijke hormoon testosteron.

Je huid verzorgen tijdens de overgang

Om je huid in optimale conditie te houden tijdens de overgang, is het belangrijk dat je weet welke verzorging en behandelingen het meest effectief zijn. Daarom geef ik je graag een aantal tips om je huid te verzorgen tijdens de overgang.

 • Hydratatie: Aangezien je huid tijdens de overgang droger kan worden, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Gebruik hydraterende crèmes en serums die rijk zijn aan vochtinbrengende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine.
 • Milde reiniging: Kies voor zachte, hydraterende reinigingsmiddelen in plaats van agressieve producten die de huid kunnen uitdrogen. Vermijd ook overmatig heet water, omdat dit de huid kan irriteren.
 • Zonbescherming: Bescherm je huid tegen de schadelijke effecten van de zon met behulp van een breedspectrum zonnebrandcrème. Dit kan helpen om donkere vlekken en pigmentatie te verminderen, die tijdens de overgang vaak voorkomen.
 • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerde voeding rijk aan antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten en zaden kan de huidgezondheid bevorderen. Deze voedingsstoffen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en bevorderen een gezonde huid van binnenuit.
 • Omega-3 vetzuren: Deze gezonde vetten vind je in vis, noten en zaden. Ze kunnen ontstekingen verminderen en helpen om je huid gezond te houden.
 • Retinoïden: Overleg met een huidspecialist over het gebruik van retinoïden of retinol, die kunnen helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en het bevorderen van een gezondere huidtextuur.
 • Antioxidantrijke huidverzorging: Gebruik huidverzorgingsproducten die rijk zijn aan antioxidanten zoals vitamine C en E. Deze helpen de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden en bevorderen een mooie glow.
 • Exfoliatie: Regelmatige, zachte exfoliatie kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de celvernieuwing. Kies voor milde exfolianten die geschikt zijn voor jouw huidtype.
 • Consistente huidverzorgingsroutine: Het handhaven van een consistente en aangepaste huidverzorgingsroutine is cruciaal tijdens de overgang. Stem je producten af op de specifieke behoeften van je huidtype en de veranderingen die je ervaart.
 • Professioneel advies: Raadpleeg een huidverzorgingsexpert voor gepersonaliseerd advies en behandelingen die kunnen helpen bij het aanpakken van specifieke huidproblemen tijdens de overgang.

Je huid tijdens de overgang

Onthoud dat niet iedere vrouw dezelfde effecten ervaart. Zorg dat je je goed laat informeren en gebruik producten die jouw huid tijdens de overgang ondersteunen. Wil je meer weten of heb je nog vragen over het effect van de overgang op je huid? Stuur me dan gerust een berichtje!